Ontmoet jachthond en jager

Bij het faunabeheer speelt de hond een onmisbare rol. Tijdens de Baistemaart staan leden van Wildbeheereenheid Noord-West Groningen met een stand in de tent. Zij laten zich vergezellen door hun hond. De jagers laten graag zien wat de hond doet en vertellen er graag over.

Het jagen zit bij veel soorten honden letterlijk in het bloed, zij zijn erop gefokt. Daarnaast worden honden getraind op hun taken tijdens de jacht. Deze honden kun je geen groter plezier doen dan ze mee te nemen het veld in. Verschillende hondenrassen hebben verschillende taken. De meeste honden zijn getraind om geschoten wild op te halen, andere honden sporen wild op zonder het te verstoren.  Aardhonden zijn kleine hondjes die wild in holen opsporen en om gewonde dieren te vinden laat de jager zich bijstaan door een zweethond. Deze hond volgt het geurspoor van bloed en vindt het gewonde dier.

Honden spelen een belangrijke rol bij het vinden van aangereden reewild. Aanrijdingen met reeën vinden op de wegen in Noord Groningen helaas regelmatig plaats. In veel gevallen komt het dier hierbij om het leven, maar het komt ook voor dat het dier gewond wegvlucht van de plaats van de aanrijding. Er zijn jagers speciaal aangewezen om deze dieren op te sporen en zo nodig uit hun lijden te verlossen. Zo wordt dierenleed voorkomen. Met hulp van de hond, die het spoor van het gewonde dier weet te volgen, kan het gewonde dier meestal snel gevonden worden. De leden van de Wildbeheereenheid Noord West Groningen vertelt er graag over en laat ook zien welke dieren er nog meer in het wild leven in ons gebied.